Nalazite se na stranici :: Jonizator

Jonizator

Jonizator


Da li ste se ikad zapitali zašto Vam šetnja pored reke toliko prija? Zašto se osećate prijatno pored vodopada ili mora dok talasi zapljuskuju obalu. Zašto je planinski vazduh tako čist i tako prijatan? Odgovor leži u negativnim jonima vazduha kojih na takvim mestima ima na pretek i njihovom blagtvornom uticaju na ljudski organizam.

Joni su pozitivno i negativno naelektrisani molekuli vazduha koji u prirodi postoje u približno jednakom broju, od oko 1000 po 1cm^3. Nastaju najčešće kao posledica prirodnog kosmičkog zračenja. Atom pogođenog molekula se raspada i oslobađa jedan elektron pa postaje pozitivno naelektrisan. Slobodni elektroni su nestabilni i brzo se vezuju za okolne molekule koji tako postaju negativno naelektrisani.

Uticaj jona u vazduhu na čoveka je eksperimentalno dokazan i postoje brojne studije koje to potvrđuju. Mada je uticaj primećen još 1950-ih, ni do danas nije u potpunosti objašnjen mehanizam njegovog delovanja. Ipak rezultati istraživanja se slažu u jednom: narušen prirodni bilans, i višak pozitivnih jona u vazduhu, izaziva loše raspoloženje, glavobolju, bezvoljnost, pad imuniteta itd. Štaviše, višak negatiivnih jona blagotvorno deluje i ublažava ili otklanja mnoge druge zdravstvene tegobe. Pored toga negativni joni su prirodni prečistač vazduha, jer se lako vezuju za sve nečistoće i čestice, koje na taj način postaju teže i padaju dole.

Jonski balans, u prirodi, po pravilu postoji. U blizini velikih vodenih tokova, jezera i mora naglašeno je prisustvo negativnih jona, koji nastaju usled velikog mehaničkog trenja vode i vazduha. Ista situacija je na većim nadmorskim visinama i geografskin širinama ( dalje od ekvatora, bliže polovima), jer su izloženi većem kosmičkom zračenju. Kvalitet vazduha u ovim predelima se najvećim delom pripisuje negativnim jonima.

Situacija u naseljenim mestima a pogotovo u zatvorenom prostoru je sasvim drugačija. Brojni uređaji, mašine i prevozna sredstva su pravi generatori, loših, pozitvnih jona. Višak pozitvnih jona se rekombinuje sa negativnim smanjujući njihov broj. Eksperimentalna merenja pokazuju značajan manjak negativnih jona ( samo nekoliko stotina na 1 cm^3). Stanje u prostorijama, pogotovo kancelarijama, sa mnogo kompjuterskih monitora, klma uređajima i drugom električnom opremom, upravo je katastrofalno, pa koncentracija negativnih jona pada i na svga 50 na cm^3.

Drgi važan aspekt za kvalitet vazduha koji udišemo je ozon ( O3). Često se naziva i aktivni kiseonik, jer njegov je njegov molekul sačinjen od tri atoma, za razliku od običnog kiseonika ( O2) koji ima dva atoma. Generisanje ozona u prirodi ima sličan mehanizam kao i nastanak jona ali su potrebni veći iznosi energije. To je onaj gas čiji se slatkast miris oseća posle grmljavine i pljuska.

Ozon je veoma nestabilan i stoga predstavlja najbolji poznati oksidans. Njegov značaj je upravo u tome. Kad se nađe u vazduhu teži da se veže za nečistće organskog porekla i da ih oksidiše ( spali), pri čemu nastaje ugljn dioksid ( CO2) i voda ( H2O). Kako su virusi, bakterije, polen, buđ i neprijatni mirisi, sve čestice organskog porekla, ozon u vazduhu deluje kao prirodni sterilizator.

BIONISER je elektronski uređaj koji stvara negativne jone i ozon, i na taj način obnavlja toliko potreban prirodni jonski balans i popravlja kvalitet vazduha.

Efikasno prečišćava vazduh od bakterija, virusa, duvanskog dima, prašine, polena i drugih alergena, neprijatnih mirisa, stvarajući čistu i zdravu mikroklimu. Preporučuje se osobama koje pate od stresa, glavobolje, mučnine, alergijskih disajnih problema, astme, bronhitisan nesanice, zamora, malaksalosti, depresije i dr.